Home » Cultură » De dragul frumuseţii: cele mai bizare ritualuri de modificare a dinţilor

De dragul frumuseţii: cele mai bizare ritualuri de modificare a dinţilor

Publicat: 25.02.2013
De-a lungul secolelor, oamenii au „purtat” dinţii ca pe unele dintre cele mai preţioase ornamente. Tocmai de aceea, în multe culturi, dinţii au suferit modificări de nenumărate ori, căpătând diverse culori sau forme. Astăzi, majoritatea oamenilor consideră că dinţii curaţi şi bine întreţinuţi sunt asociaţi cu tinereţea, sănătatea şi statutul. Aceeaşi părere au avut-o şi egiptenii cu 3000 de ani î.e.n., când stomatologia era considerată o ramură a medicinei şi când specialiştii dezvoltau metode de curăţare a cariilor şi de aranjare a plombelor sau a protezelor dentare.

Totuşi, chiar şi egiptenii considerau că dinţii au o culoare plicticoasă şi neatrăgătoare, motiv pentru care îi colorau în roşu. Multe culturi au avut aceeaşi părere despre aceste podoabe iar asta explică de ce, chiar şi astăzi, dinţii sunt modificaţi astfel încât oamenii să pară mai frumoşi. Mai jos puteţi găsi informaţii despre câteva dintre cele mai bizare modalităţi prin care oamenii din zilele noastre îşi modifică dinţii pentru a deveni mai atrăgători.

Pilirea dinţilor

În satul Mantawaian, din Sumatra, ritualurile de înfrumuseţare nu se limitează doar la piele şi la crearea tatuajelor. Oamenii de aici consideră că frumuseţea este un mod de a menţine un echilibru între corp şi spirit. Potrivit legendelor, la începuturile lumii, locuitorii din Mantawaian s-au împărţit în spirite şi oameni. Aceştia din urmă, însă, pot să se alăture spiritelor dacă nu sunt fericiţi sau dacă nu sunt mulţumiţi de corpurile lor. Şi atunci, pentru a se feri de moarte pe cât posibil, oamenii din Mantawaian îşi decorează corpul cum ştiu ei mai bine, apelând la tot felul de mijloace de înfrumuseţare. 

Cel mai adesea, ei îşi realizează tatuaje, însă pentru femei, „vopsirea” pielii nu este de ajuns. De aceea, ele recurg la pilirea dinţilor, o tehnică dureroasă şi nesănătoasă dar care, din fericire, în ultimul timp a început să fie adoptată din ce în ce mai rar. 

Într-un documentar National Geographic, este prezentată Pilongi, un fel de prima doamnă a satului, adică soţia conducătorului. Dacă până acum a refuzat să îşi pilească dinţii, Pilongi se simte obligată să facă acest pas pentru a da un exemplu şi pentru a se ridica la standardele impuse de noul ei statut. 

Pilirea dinţilor este un proces dureros realizat de un şaman. În cazul lui Pilongi, ea este doar a doua femeie care a apelat la ajutorul acestui şaman. Operaţia s-a realizat fără anestezie şi fără unelte sterilizate, dar Pilongi şi mai ales soţul ei au fost foarte mulţumiţi. 

„Acum că mi-am ascuţit dinţii sunt mai frumoasă pentru soţul meu. În acest fel el nu mă va părăsi”, a declarat Pilongi. Soţul ei în schimb, consideră că operaţia a avut un asemenea succes încât, mai în glumă, mai în serios, a simţit nevoia să afirme: „Poate când se va plictisi mă va părăsi ea pe mine, acum că este atât de frumoasă”. 

Aşa cum am menţionat mai sus, din fericire, tehnica pilirii dinţilor începe să fie din ce în ce mai rar adoptată de tinerii care au început să menţină contact şi cu alţi oameni din exteriorul satului.

În trecut, pilirea dinţilor se realiza şi la maiaşi, mai ales la aceia dintre ei care aveau un statut superior. De asemenea, şi aborigenii au adoptat practica, tot din motive spirituale ca şi cei din satul Mantawaian. 

Zâmbetul negru

Dinţii galbeni sunt o adevărată problemă pentru orice occidental, tocmai de aceea din ce în ce mai mulţi oameni merg la dentist şi cer să li se albească dinţii. În Asia de Sud-Vest, în schimb, există populaţii care preferă dinţii negri. Înnegrirea dinţilor este o tehnică destul de bizară pentru noi, dar oamenii care promovează acest obicei susţin că el protejează împotriva apariţiei cariilor, prelungind viaţa. Practica a fost extrem de populară până în secolul al XIX-lea, mai ales în rândul femeilor care proveneau din familii înstărite. Potrivit cercetărilor arheologice, înnegrirea dinţilor sau Ohaguro a existat din vremuri străvechi. Astăzi, doar câţiva membrii din comunităţi restrânse mai adoptă această metodă de înfrumuseţare. 

În Vietnam, vopseaua folosită pentru procesul de înnegrire este realizată dintr-un amestec de şelac roşu (o substanţă de origine animală) diluat fie cu zeamă de lămâie, fie cu alcool, păstrat într-un loc întunecos pentru câteva zile. Apoi, în contact cu fierul, soluţia capătă o culoare închisă. În Japonia, vopseaua se produce altfel: din pilitură de fier înmuiată, fie în ceai, fie în şelac. Adesea, pentru a facă ca soluţia să aibă un gust mai bun, femeile îi adaugă scorţişoară, cuişoare sau ananas. În unele zone din Asia de Sud-Est se arde coajă de nucă de cocos până formează un fel de mangal lipicios ce se combină cu pilitură de fier. 

În Asia de Sud-Vest, există triburi în care femeile cu dinţii negri sunt considerate mai frumoase

În Vietnam, înnegrirea dinţilor este văzuta ca un rit de trecere de la copilărie la maturitate. Obiceiul este realizat atunci când fetele sunt gata de măritat, adică după vârsta de 10 ani şi după prima menstruaţie. 

În Filipine, de exemplu, femeile din tribul Blaan, au dinţii înnegriţi. În filmul de mai jos, Sinsin, o femeile în vârstă de 55 de ani explică cum la vârsta de 8 ani s-a decis că este timpul să devină frumoasă şi şi-a pilit şi apoi vopsit dinţii în negru, de una singură. Chiar dacă aici ritualul este realizat alături de femeile din familie, tânăra este îndemnată să îşi înnegrească singură dinţii, în acest fel durerea fiind mai suportabilă. „În tribul nostru, dinţii negri arată că eşti o persoană importantă”, explică Sinsin care susţine că în tinereţe a fost curtată de 20 de bărbaţi tocmai datorită acestei practici. 

Pentru că vor să îşi păstreze dinţii negri cât mai mult timp, femeile de aici folosesc un beţişor de lemn (un fel de scobitoare) şi fac gargară cu apă pentru înlăturarea resturilor de mâncare. 

La fel ca în cazul pilirii dinţilor, nici înnegrirea lor nu mai este o tehnică pe placul tinerilor care se tem că vor fi luaţi în derâdere de cei din exteriorul tribului lor. 

Fără dinţi este mai bine

Rar se întâmplă ca o modă să rămână în picioare pentru 60 de ani. Totuşi, există şi exemple în care oamenii adoptă acelaşi stil din generaţie in generaţie. În Cape Town, Africa de Sud, tinerii aleg să renunţe la dinţii din faţă pentru că „aşa este moda şi toată lumea o face”. Mai exact, extracţia dinţilor este un fel de rit de trecere la care se supun adolescenţii, mai ales cei din familii sărace. Unele legende spun că tradiţia vine de la pescarii care nu puteau comunica între ei pe mare prin cuvinte, motiv pentru care au renunţat la o parte din dinţi pentru a putea fluiera unii la alţii, comunicându-şi diverse semnale. Astăzi tinerii văd scoaterea dinţilor ca un ritual de înfrumuseţare. 

Oamenii din Cape Town preferă să îşi scoată dinţii din faţă pentru a fi mai atrăgători

Totuşi, unora dintre ei nu le este permis să se prezinte la serviciu fără dinţii din faţă, motiv pentru care mai toţi au proteze dentare. Ba chiar unii dintre ei aleg să îşi pună proteze cu dinţi din aur, sau dinţi decoraţi cu diferite modele. 

Oamenii din Cape Town preferă să îşi scoată dinţii din faţă pentru a fi mai atrăgători

Albul se vede mai bine în contrast cu negrul

Am văzut oameni tatuaţi în cele mai ciudate locuri, dar asta pare să le întreacă pe toate. Femeile din Africa de Vest aleg să îşi tatueze gingiile în negre. În acest fel zâmbetul pare mai strălucitor, iar fata are mai multe şanse de a-şi găsi un iubit pe măsură. 

Aşa cum veţi putea vede mai jos, obiceiul nu este lipsit de durere şi cu toate acestea, există destul de multe doritoare. Pentru aproximativ un dolar, în satul Thies, din Senegal, o femeie practică tatuarea gingiilor nu pentru bani, ci din dragoste pentru acest obicei, folosind o vopsea neagră  obţinută din ulei ars şi unt de Shea. „Prin tatuarea gingiilor avem grijă de dinţii noştri. În acest fel, gingiile noastre nu vor sângera niciodată şi dinţii ne vor fi sănătoşi. Astfel eliminăm orice lucru care ar dăuna sănătăţii dentare şi nu vom avea respiraţie urât mirositoare”, a declarat femeia care consideră că tinerele sunt atrăgătoare când au gingiile negre şi un dinte de argint. 

Tatuajele pe corp nu mai sunt la modă. Trăiască tatuajele pe dinţi!

O nouă modă pare să ia naştere. Este vorba despre tatuajele pe dinţi care au „prins” foarte bine în India. Într-un articol din Times of India, dr. Prashant Bhasin explică faptul că această procedură poate fi realizată fără a dăuna sănătăţii dentare şi fără a avea efecte secundare. 

„La noi vin tineri care aleg să şi tatueze pe dinţi, numele iubitului/ iubitei”, a explicat dr. Anil Chandan. 

Aceste tatuaje pot fi permanente însă specialiştii le recomandă pe cele temporale. Motivul, spun ei, nu este acela că procedura ar dăuna sănătăţii, ci pentru că există riscul ca tatuajul să nu mai fie la modă în câţiva ani şi chiar dacă şi tatuajele permanente pot fi înlăturate, cele temporale se şterg mult mai repede şi mai uşor. 

Pe lângă tatuaje, Bhasin recunoaşte că există şi un număr mare de persoane care optează pentru deja bine-cunoscutele ştrasuri confecţionate din materiale de calitate şi care, în caz că sunt înghiţite nu pun pacientul în pericol. 

Aparatele dentare false

A existat o vreme când mulţi adolescenţi refuzau să poarte aparate dentare, din diverse motive, Acum, însă, tinerii din China, Tailanda şi Indonezia sunt dispuşi să facă orice pentru a avea un aparat dentar. Motivul: aparatele dentare pot fi foarte scumpe, ceea ce îi face tineri să pară înstăriţi. În Bangkok, de exemplu, un aparat dentar, costă, în medie, 1.200 de dolari, ceea ce înseamnă că, în mod normal, doar copiii proveniţi din familii înstărite au aşa ceva. Şi atunci, dacă preţurile sunt atât de mari, cum de mai toţi adolescenţii au aparate dentare? Răspunsul este simplu: acum există aparatele dentare false care se pot achiziţiona cu 100 de dolari. 

În Japonia, aparatele dentare indică un statut economic ridicat

Cei mai mulţi dintre adolescenţi optează pentru varianta „low cost” a aparatului dentar pentru a-şi impune un anumit statut. Cu toate acestea, medicii dentişti avertizează că aparatele dentare false pot dăuna sănătăţii, mai ales atunci când sunt achiziţionate de la tarabe. 

Vampiriţele sunt sexy

Un salon de îngrijire dentară, din Tokyo, a devenit foarte popular după ce a început să promoveze o tehnică prin care lungesc şi redau o forma mai ascuţită a caninilor. 

Dacă în multe zone, dantura deformată este văzută ca un defect ce trebuie îndreptat cât mai repede, în Japonia dinţii strâmbi sunt văzuţi ca o trăsătură drăgălaşă ce poartă numele de „yaeba”. Mai exact, yeaba descrie o trăsătură prin care molarii împing canini în exterior, dându-le fetelor un aspect de vampir. Se pare că în Japonia, fetele cu o astfel de dantură par mai atrăgătoare.

În Japonia, fetele cu dantură deformată şi canini lungi sunt mai atrăgătoare

Acum, un salon de întreţinere a dinţilor vine să le dea o şansă şi fetelor care, din punctul nostru de vedere, au o dantură perfectă, dar care în Japonia par să aibă o înfăţişare banală. Dentista Yoko Kashiyama şi colegii ei de la Plaisir Dental Salon, din districtul Ginza, au creat o procedură prin care acestea pot căpăta dinţi yaeba. Concret, dentista foloseşte un adeziv nepermanent pentru a lipi dinţi artificiali, mai lungi şi mai ascuţiţi, peste caninii fetelor, astfel încât acestea să capete zâmbetul dorit. 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Record de turiști în Japonia! Cât au cheltuit cei 3,31 milioane de vizitatori?
Record de turiști în Japonia! Cât au cheltuit cei 3,31 milioane de vizitatori?
Controversa din jurul asasinării lui Kennedy. Cine l-a vrut mort şi ce rol are teoria lui Pacepa?
Controversa din jurul asasinării lui Kennedy. Cine l-a vrut mort şi ce rol are teoria lui Pacepa?
1 din 10 copii, victimă a violenței în primele două luni ale anului școlar
1 din 10 copii, victimă a violenței în primele două luni ale anului școlar
Unde au dispărut grădinițele de stat din România?
Unde au dispărut grădinițele de stat din România?
Un studiu arată că oamenii poate absorbi vitamine direct din aer
Un studiu arată că oamenii poate absorbi vitamine direct din aer
Mulți oameni suferă fără să știe de „ura față de mișcare”
Mulți oameni suferă fără să știe de „ura față de mișcare”
Copiii neandethalieni ar fi colecționat fosile la fel cum cei de azi colecționează abțibilduri
Copiii neandethalieni ar fi colecționat fosile la fel cum cei de azi colecționează abțibilduri
Iată cum o simplă cană cu ceai poate deveni un detector de particule!
Iată cum o simplă cană cu ceai poate deveni un detector de particule!
Pentru prima dată în istorie, astronomii au fotografiat îndeaproape o stea din afara galaxiei Calea Lactee
Pentru prima dată în istorie, astronomii au fotografiat îndeaproape o stea din afara galaxiei Calea Lactee
(P) Când au început să se ofere cadourile pentru Crăciun?
(P) Când au început să se ofere cadourile pentru Crăciun?
De ce ne curge nasul de la mâncarea picantă?
De ce ne curge nasul de la mâncarea picantă?
Sunt alimentele fermentate bune pentru intestine sau doar delicioase?
Sunt alimentele fermentate bune pentru intestine sau doar delicioase?
Boomurile sonice ale rachetei Starship sunt atât de puternice încât ar putea deteriora structurile de la sol
Boomurile sonice ale rachetei Starship sunt atât de puternice încât ar putea deteriora structurile de la sol
Unul dintre marii producători de cărbune din lume renunță la extracție
Unul dintre marii producători de cărbune din lume renunță la extracție
Vești proaste pentru 4.000 de angajați Ford! Gigantul auto pregătește concedieri în Europa
Vești proaste pentru 4.000 de angajați Ford! Gigantul auto pregătește concedieri în Europa
Măsuri de securitate sporite la Machu Picchu după ce o femeie a împrăștiat cenușă umană în aer
Măsuri de securitate sporite la Machu Picchu după ce o femeie a împrăștiat cenușă umană în aer
În ciuda amenințărilor globale, Marea Britanie renunță la nave de război, elicoptere și drone
În ciuda amenințărilor globale, Marea Britanie renunță la nave de război, elicoptere și drone
Un raport al Congresului SUA avertizează: China este acum o „ameninţare semnificativă”
Un raport al Congresului SUA avertizează: China este acum o „ameninţare semnificativă”